top of page

Massages. Luxe of noodzaak?

Wij doen tegenwoordig meer ons best om gezond te blijven. Sporten, wandelen, mediteren, bewust eten, noem maar op. Alleen massages komen niet vaak in dat rijtje voor. Ik hoor het vaak uitspreken: 'oh, ik moet dringend eens tijd maken voor een massage' of ik krijg last minute calls met de vraag of er een gaatje is voor een massage want plots is het daar! Oververmoeidheid, stress, verkrampte spieren, burn-outs, noem maar op. Momenten van rust en ontspanning zijn in het drukke leven van alledag schaars, maar ze zijn wel ontzettend belangrijk, zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. Het nemen van een massage wordt vaak als luxe gezien maar het is meer dan enkel verwennerij, het is essentieel voor het behoud en het bevorderen van jou gezondheid en weerstand!


Mijn motto: 'Beter voorkomen dan genezen!'


Een beetje Geschiedenis!

Massages zijn zo oud als de mensheid.

Over de hele wereld hebben verschillende culturen in de vroege geschiedenis hun eigen massagevormen ontwikkeld en toegepast om te genezen en te ontspannen. Eén van die invloedrijke traditionele geneeswijze is afkomstig uit het oude India. Massagetherapie is al eeuwenlang een integraal onderdeel van de traditionele Indiase geneeskunde die bekendstaat onder de naam Ayurveda.

De eerste verwijzingen naar massages komen uit China. Een tekst uit het “Handboek over de Interne Geneeskunde van de Gele Keizer” verwijst naar het belang van het masseren. Deze tekst dateert uit 2500 v. Chr. Ten tijde van de Tang Dynastie, tussen 618 tot 907 n. Chr., werkten er maar liefst 56 massagedokters in het keizerlijke ziekenhuis.

Het Oosten ligt aan de grondslag van het ontstaan van de traditionele massagetechnieken. Het instinctieve verlangen om 'het door wrijven beter maken', in combinatie met vaardigheden werd toen reeds gewaardeerd om de geneeskrachtige toepassingen.

De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen pasten ook massages toe om de gezondheid te herstellen of om gezond te blijven. In Egypte zijn er oude verwijzingen gevonden naar het toepassen van massages. Op oude hiërogliefen staan mensen afgebeeld, die een voetmassage krijgen.

Ook de Oude Grieken waren al vroeg bekend met massages. Denk maar aan de luxe badhuizen. De Grieken gebruikten massage ook bij trauma en ziekte. Daar schreef de Griekse arts Hyppocrates veel over.

De Romeinen hadden badhuizen waar men niet alleen kon baden, maar men kon er ook sporten en gemasseerd worden. Bij Gladiatoren werden pré-activiteitsmassages gegeven om de spieren voor te bereiden op de komende sportinspanning, en post-activiteitsmassages werden na de sportinspanning gegeven, deze had een rustgevend en ontspannend karakter.

Na de val van het Romeinse Rijk gingen de Arabieren de klassieke massages bestuderen en verder ontwikkelen. Ook werden oude badculturen van de Grieken en Romeinen overgenomen en in ere gehouden en bouwden zij daarnaast nieuwe badhuizen waar zeepmassages werden toegepast na een grondige reiniging.

In Europa werd er weinig over massages vernomen, pas in de 16e eeuw werd nieuw leven ingeblazen, hoofdzakelijk door het werk van de Franse arts Ambroise Paré. Hij was chirurg en schreef over het belang van massages bij revalidatie. Begin 19e eeuw ontwikkelde de Zweed Per Hendrik Ling de Zweedse massage. Hij combineerde in zijn systeem zijn kennis van gymnastiek en fysiologie met Chinese, Egyptische, Griekse en Romeinse technieken.


Wat doet een massage met jou lichaam? Een massage heeft een gunstig invloed op het zenuwstelsel en hormoonhuishouding van het lichaam. Door gemasseerd te worden ontstaan er prikkels in de zenuwtakjes van de huid en spieren. Doordat onze weefsels onderling verbonden zijn via het zenuwstelsel, gaan deze prikkels naar het verlengde merg en van hier uit komt het signaal van vaatverwijding. Hierdoor ontstaat in het gebied dat gemasseerd wordt een betere doorbloeding, diverse stofjes komen vrij waaronder histamine, die vooral de doorbloeding stimuleert maar ook ontstekingsremmend werken. Een betere doorbloeding zorgt voor meer aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof. Ook wordt hierdoor de afvoer via de lymfe vaten gestimuleerd dus een verbetering van stofwisseling. Naast een betere doorbloeding en stofwisseling, worden de spieren soepelder en geeft massage ontspanning in diverse facetten.

Pijn en het algemene welbevinden (verminderen van stress, spanning, angst en minder stemmingswisselingen) worden beïnvloed door bepaalde hormonen.

Het gaat hierbij om endorfines, serotonine en cortisol. Cortisol is het stresshormoon, massage zorgt ervoor dat er minder wordt gemaakt door het lichaam. Endorfines zijn lichaamseigen pijnstillers en serotonine is als gelukshormoon betrokken bij stemming, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.

Massage veroorzaakt een toename van serotonine en stimuleert de productie van endorfines.


Stress en allerlei fysieke ongemakken kunnen door massage verminderen. Massage koestert en zorgt voor een moment van rust en aandacht. Ontspanning van lichaam en geest. Je vrijer, lichter en weer een beetje nieuw.


Massage Riad Nagiba


Riad Nagiba biedt verschillende massages aan: Berber, Marokkaanse en of de Tunesische massage.

Als schoonheidsspecialist en docente van dit vak hanteert Nagiba het principe van de intuïtieve massage. Het hele lichaam komt hier aan de beurt met extra aandacht van de handen, voeten en gelaat. Door de jaren heen ontwikkelde Nagiba een combinatie van verschillende technieken die ze tot een vloeiend geheel samen masseert. Blokkades, pijnlijke zones en gespannen spieren worden snel herkend en dieper gemasseerd. Op een holistische wijze verkrijgt men een ontspanning afgestemd aan de behoefte van dat moment. Er is aandacht voor "de hele mens" en niet enkel voor klachten van spieren of andere zones maar daarnaast is er ook aandacht voor de sfeer en product keuze. Ook jou huid krijgt aandacht, bij heel droge huidtypes masseren wij met Karité boter.

Luister naar wat jouw behoeftes is het uitgangspunt van onze massages.Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij ons en je je echt kan overgeven aan dit moment van rust en ontspanning voor jezelf. Na een heerlijke massage @Riad Nagiba kun je de hele wereld weer aan en voel je je weer als herboren.


Luxe of noodzaak?

Geestelijk moet je af en toe even helemaal ontspannen en krijg je weer ruimte in je hoofd. Zeker in onze huidige hectische wereld is dat gewoon nodig. Hoe meer we onze geest even resetten hoe meer rust we krijgen in ons hoofd. Hierdoor raken we ook meer lichamelijk terug in balans. Gun jou lichaam af en toe een massage, je zult ervaren, door tijd en aandacht aan jezelf te besteden je weer helemaal ontspannen en relaxed bent. Als jij relaxed bent profiteert iedereen in jou omgeving daarvan mee.

Wie opzoek is naar erotische massages zal zich tot een ander segment moeten wenden. Wij verdiepen en specialiseren ons enkel in relaxerende behandelingen om gezondheid en weerstand een boost te geven. In onze ogen een must!


345 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page