Arganolie, het vloeibaar goud van Marokko...

Bijgewerkt: 5 dagen geleden

Arganolie is een schaarse olie die geperst wordt uit de pitten van de vruchten aan de Arganboom ook wel gekend als Argania Spinosa.

De bijnaam 'Marokkaans goud' zegt al veel over de eigenschappen van arganolie. Zijn zeldzame status heeft arganolie bijvoorbeeld te danken aan het tijdrovende proces om de olie te winnen uit de vruchten van de arganboom. Daarnaast worden de arganbomen steeds schaarser. Vroeger kwam de Argan Spinosa voor door heel Noord-Afrika, maar de Arganboom is tegenwoordig alleen nog maar te vinden in het Zuid-westen van Marokko. De schaarse bomen en de winning van Argan olie zijn beschermd door UNESCO en lokale instanties.


Het woord 'goud' slaat niet alleen op de zeldzaamheid van arganolie, maar vooral op de bijzondere samenstelling en de voordelen dat het heeft op zowel huid, haar en lichaam. Zijn samenstelling en werking op het menselijk lichaam is zo uniek, dat de olie meer en meer aandacht krijgt van wetenschappers, Cosmetologen, farmaceuten en restaurateurs. 

Arganolie wordt in Marokko geproduceerd. De olie wordt geperst uit de pitten van de amandelvormige vruchten van de Arganboom. Vroeger werd dit met behulp van stenen gedaan, tegenwoordig bestaan hiervoor machines. Een 15 jaar geleden nam de populariteit van arganolie toe en werd de arganboom steeds zeldzamer, de boom dreigde uit te sterven! De Marokkaanse overheid bedacht een plan om de arganboom weer in ere te herstellen en er bovendien economisch beter van te worden. Op verschillende plekken in Marokko werden vrouwencoöperaties opgezet om arganolie te gaan produceren en er werden technieken ontwikkeld om sneller en beter olie te verkrijgen. Er wordt gewerkt in kleine organisaties die door de vrouwen zelf of door de Marokkaanse overheid zijn opgezet. De Marokkaanse overheid geeft bovendien financiële steun aan individuen die dit product willen verbouwen. De kwaliteit van arganolie is niet altijd vanzelfsprekend. Daarom zijn er een aantal zaken waar je op dient te letten voordat je pure arganolie koopt.

Er zijn verschillende methoden om arganolie te verkrijgen. Een eeuwenoude methode is dat de noten met de hand worden gepeld en vervolgens gebrand. Er wordt water toegevoegd en uit de noten wordt handmatig olie geperst. Een behoorlijk kostbaar proces want het duurt zo’n 20 uur om 1 liter olie te verkrijgen, dus heel arbeidsintensief. De kwaliteit van de met de hand gepelde noten is beter maar ook nog sterk afhankelijk van de hygiëne van de dame die het bewerkt heeft en van de kwaliteit van het toegevoegde water. Bovendien is de olie die op deze manieren gewonnen wordt circa een half jaar houdbaar. De noten die voor de huidige commerciële cosmetische arganolie worden gebruikt wordt op een heel ander manier gewonnen, de noten worden niet geroosterd en voornamelijk door machines gepeld en geperst. Soms worden er na het verpulveren van de noten stoffen toegevoegd om makkelijker de olie uit het pulp te kunnen halen (enriched arganoil). Helaas maakt dit laatste proces de hoeveelheid werkzame stoffen in het product weer lager. Ook is het fabrieksmatige proces om arganolie te produceren time consuming en dat maakt het product relatief kostbaar.


Cosmetisch Argan Olie.

Berber vrouwen uit Marokko gebruiken Arganolie al van oudsher als levenselixir dat hun schoonheid bewaart en gezondheid behoudt. Het gebruik van Arganolie helpt rimpels verminderen en voorkomen, hydrateert de huid, versterkt nagels en verzorgt haren en hoofdhuid. Arganolie kan onder andere ook worden gebruikt voor het behandelen van huidaandoeningen zoals acné, eczeem en psoriasis.

Het bewijs van de wonderbaarlijke werking ligt in het feit dat arganolie na vele generaties nog steeds wordt gebruikt en met liefde wordt doorgegeven aan hun kinderen.

Arganolie is op allerlei manieren te gebruiken. Gebruik het over je dag- of nachtcrème als extra serum, of gewoon waar de huid droog aanvoelt om de huid weer zacht en soepel te maken.

Even verduidelijken! De concentraties werkzame stoffen zullen lager zijn dat in een goed cosmetisch product (maar hoger dan in slecht cosmetisch product). Daarbij maakt de afwezigheid van allerlei irriterende stoffen het een heel geschikt product om de huid mee in conditie te houden. Zeker mensen met een gevoelige en wat droge huid kunnen er baat bij hebben. Ik zie arganolie als een goede toevoeging. Je kunt het als je huid wat droog is bv gebruiken over een goed huidverzorgingsproduct heen. Dit zorgt er voor dat de huid beter vocht vast houdt, de huidbarrière kan herstellen en werkzame stoffen dieper in de huid kunnen dringen. Overigens is arganolie ook heel geschikt om de huid van je lichaam mee in te smeren.

Zuivere arganolie bevat nuttige stoffen als carotenoïden, tocopherol (vitamine E), squaleen en phenolen. Carotenoïden hebben een antioxidantwerking en kunnen de huid beschermen tegen de schadelijke werking van de zon. Arganolie bestaat voor ongeveer 43% uit olie-vetzuren en 40% uit linolzuur, welke beide bijdragen aan de herstellen en hydrateren van onze huid. Daarnaast beschermt Arganolie de huid tegen vrije radicalen die voor versnelde huidveroudering zorgen en de huid grauw en vaal maken.

Als laatste zorgen de onverzadigde vetten in arganolie ervoor dat de huid soepel blijft en er vocht in de huid vast gehouden worden. Ook kan deze ingezet worden op probleem huiden, bv als middel tegen puistjes en mee-eters. De onverzadigde vetzuren reguleren de talgproductie van je huid en de mineralen neutraliseren de bacteriën die puistjes veroorzaken.


Zin gekregen om een flesje arganolie aan te schaffen?

Er zijn een aantal zaken waar je op dient te letten voordat je pure arganolie koopt. Er zijn verschillen in de kwaliteit van arganolieën. De kwaliteit van de noten die worden geraapt en worden gebruikt om arganolie te maken. Net als bij een andere bomen die vruchten afgeven, zijn niet alle vruchten van even goede kwaliteit. Er moet dus een strenge selectie worden gemaakt van welke Arganvruchten voor de productie zal worden gebruikt.

Daarnaast is het belangrijk dat de olie koudgeperst wordt. Argan olie welke is geproduceerd met behulp van hitte is van een stuk mindere kwaliteit, maar wel goedkoper. Het produceren van arganolie is ontzettend tijdrovend en daarom ook kostbaar. Het najagen van winst zorgt ervoor dat sommige producenten arganolie vermengen met bijvoorbeeld olijfolie. De Arganolie die op onze webshop wordt verkocht is 100% puur en biologisch. 


Wij verkopen arganolie van het merk 'Charme d'Orient'. Onze pure arganolie is biologisch en gecertificeerd door het strenge Eco-Cert keurmerk.

Charme d'Orient Argan olie is een 100% pure biologische arganolie traditioneel gemaakt in Marokko en vervolgens verpakt in Frankrijk. Het wordt verkregen door het roosteren van amandelen waardoor het een karakteristieke geur heeft van geroosterde pinda's. Het is een olie met universeel erkende cosmetische deugden. Een essentiële bondgenoot voor de schoonheidsverzorging van huid, nagels en haar! Volgens onze tests uitgevoerd door een extern laboratorium, kan onze Arganolie worden beschouwd als een langdurige hydratatie van de bovenste lagen van de opperhuid.


Wist je dat?

Arganolie de rode draad is in bijna alle verzorgingen bij Riad Nagiba? Bij elke verzorging zowel gelaat of lichaam wordt er op z'n minst 1 keer zuivere arganolie gebruikt of een product waar argan in verwerkt is. Bekijk ook eens onze webshop daar vind je een waaier van lichaamsproducten op basis van arganolie en natuurlijk onze 100% zuivere arganolie 'Charme d'Orient'.





 




14 keer bekeken
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Openingsuren:

Privéverhuur wellness

dagelijks vanaf  07.30 uur tot 01.00 uur.

Verzorgingen en privébehandelingen

dagelijks behalve zondag op aanvraag

Telefoon: 0491 25 15 57

contact@riadnagiba.be

Alle prijzen zijn inclusief BTW.

 

Huisreglement

Adres:

Riad Nagiba

Boelare 3, bus 14

9900 Eeklo

bv Casa Mobila BE0891 037 149